Zwangerschapsdiabetes

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes. Zwangerschapsdiabetes kan vanaf de 24e week van de zwangerschap ontstaan, onder invloed van hormonen die aangemaakt worden tijdens de zwangerschap. Deze hormonen remmen de werking van insuline af.

Tijdens een normale zwangerschap vangt het lichaam deze verminderde werking van insuline op, door meer insuline aan te maken. Als het lichaam dit niet doet, dan is er sprake van zwangerschapsdiabetes. Het glucosegehalte in het bloed wordt dan te hoog.

Meestal is de diabetes binnen 24 uur na de bevalling weer verdwenen. Er blijft dan echter wel een verhoogde kans over op diabetes type 2: vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben 50% meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 binnen 10 jaar na de zwangerschap.

De baby heeft door de zwangerschapsdiabetes later een verhoogde kans op diabetes type 2. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verkeerd 'geprogrammeerd' zijn van de stofwisseling in de baarmoeder.

Behandeling van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes wordt behandeld met insuline en met voedingsregels. Medicijnen worden niet voorgeschreven, omdat deze mogelijk ongezond zijn voor de ongeboren baby.

Als zwangerschapsdiabetes niet goed behandeld wordt of als de behandeling niet goed werkt, krijgt ook de baby in de baarmoeder teveel glucose in het bloed. De baby gaat daardoor zelf meer insuline aanmaken om die glucose te kunnen verwerken. Deze extra glucose wordt omgezet in vet en de baby wordt daardoor dikker. Dit wordt macrosomie genoemd. Meestal worden deze kinderen met een keizersnede gehaald, omdat ze te groot zijn. Ze zijn echter nog niet volgroeid.

Na de bevalling verdwijnt zwangerschapsdiabetes bijna altijd binnen 24 uur. Daarom moet er na de bevalling meteen met insuline gestopt worden. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Zwangerschapsdiabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)