Leven met diabetes

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Leven met diabetes

Leven met diabetes is niet niks

Diabetes is een chronische aandoening die vrijwel dagelijks behandeld moet worden. Dit is natuurlijk geen prettig nieuws en het kan behoorlijk wennen zijn. Vrienden, familie, maar ook collega's moeten het ook weten dat u diabetes heeft.

Niet iedereen wil alles van zijn of haar ziekte weten, maar het kan vaak toch verstandig zijn om er meer over te lezen. Wat is diabetes nou precies, welke behandeling krijg ik en waarom krijg ik juist deze behandeling, zijn vragen die kunnen bijdragen aan een optimale behandeling.

Diabetes kan verschillende klachten geven. Sommige klachten kunnen acuut optreden als de bloedsuikerspiegel onder of boven de grenswaarden komt. Andere klachten ontstaat op lange termijn, onder invloed van langdurige hoge bloedsuikerspiegels (bloedglucosewaarden) en een veranderde vetstofwisseling.

Het is belangrijk om goed naar het eigen lichaam te luisteren. Het constant houden van de bloedglucosewaarde is belangrijk, evenals het aanhouden van een gezonde leefstijl. Soms is het moeilijk om de behandeling gedisciplineerd vol te houden, zeker als er al een tijdje geen echte klachten zijn geweest. Toch is het wel heel belangrijk, om ernstige problemen te voorkomen. Laat daarom regelmatig door de arts ogen, voeten, nieren, bloeddruk en cholesterolgehalte controleren.

Bij wie kun je terecht

Er zijn verschillende hulpverleners die diabetespatiŽnten helpen en bijstaan. Bij hen kun je terecht met vragen en voor controles. De praktijkondersteuner of de behandelend arts kan precies vertellen hoe de zorg in uw regio geregeld is.

De hulpverleners waar je mee te maken kan krijgen zijn:

  • De huisarts
  • De praktijkondersteuner of de praktijkverpleegkundige
  • De diabetesverpleegkundige
  • De internist of de endocrinoloog
  • Een diŽtist
  • De apotheker
  • Een psycholoog
  • De oogarts

Lotgenoten

Mensen met een chronische ziekte worden vaak in de directe omgeving niet helemaal begrepen. In het begin is iedereen zorgzaam en begripvol, maar na een tijdje is voor buitenstaanders 'het nieuwtje' eraf. Het kan dan prettig zijn om met lotgenoten te praten.

Via internet kan men heel laagdrempelig en eenvoudig met lotgenoten in contact komen. Bijvoorbeeld via de rubriek diabetes lotgenoten op deze website. Ook kan iedereen lid worden van de Diabetesvereniging Nederland.

Leven met diabetes is niet niks. Sommige patiŽnten worden somber of raken in een depressie. Dat leidt vaak weer tot schaamte. Maar het is echt nergens voor nodig om je te schamen! Praat op internet met lotgenoten, maar bespreek het ook met je huisarts of verpleegkundige. Wil je vaker met je eigen huisarts praten en nie telkens met de praktijkondersteuner? Vraag dan naar de huisarts! Maak een aparte afspraak om depressie of andere bijkomende problemen te bespreken. De huisarts heeft alles al meegemaakt en kijkt echt nergens meer van op. Ook seksuele problemen kunnen met de huisarts worden besproken.

Psychologische hulp kan vaak ook via een verwijzing door de huisarts gekregen worden. Vraag de ziektekostenverzekeraar of dit vergoed wordt. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Leven met diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)