Wat is diabetes

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Wat is diabetes

Wat is diabetes (suikerziekte)

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet meer in staat is om zelfstandig glucose (suiker) uit voeding te verwerken. Diabetes ontstaat als het lichaam geen of onvoldoende insuline aanmaakt. Ook kan de insuline soms zijn werk niet goed doen in het lichaam. Doordat de insuline haar werk niet goed doet of kan doen, raakt de bloedsuikerspiegel (of bloedglucosespiegel) uit evenwicht: de hoeveelheid suiker in het bloed wordt te laag of te hoog. Een te lage bloedsuikerspiegel leidt tot futloosheid en vermoeidheid. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot beschadigingen van verschillende weefsels in het lichaam.

Via voedsel zoals suiker, fruit, melk, brood, aardappelen en sommige groenten, krijgen we koolhydraten binnen. In het lichaam worden deze koolhydraten omgezet in glucose (suiker). Glucose is de belangrijkste brandstof voor de cellen van het lichaam en moet uit het bloed worden opgenomen in deze cellen. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose door de cellen in het lichaam kan worden opgenomen.

Insuline

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Dat is een langwerpig orgaan dat achter de maag ligt. De alvleesklier geeft de insuline af aan het bloed zodra dat nodig is, dat wil zeggen wanneer er meer glucose in het bloed komt. De hoeveelheid insuline die de alvleesklier afgeeft aan het bloed, hangt af van de hoeveelheid glucose die er op dat moment in het bloed zit. Als er veel glucose in het bloed komt, bijvoorbeeld na een maaltijd, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken om de glucose bij zoveel mogelijk lichaamscellen te laten komen. Als er weinig of geen glucose in het bloed komt en het bloedglucosegehalte is laag, dan wordt er maar weinig insuline gemaakt. Er is dus steeds een evenwicht tussen glucosegehalte in het bloed en insuline. Door dit verfijnde systeem zorgt het lichaam ervoor dat bij gezonde mensen het bloedglucosegehalte tussen de 4 en 9 mmol/l (millimol per liter) blijft.

Veel plassen

Wanneer de alvleesklier geen of te weinig insuline maakt, wordt de bloedglucosespiegel te hoog en is er sprake van diabetes mellitus. De belangrijkste klachten daarbij zijn veel plassen, dorst en moeheid. De grote hoeveelheden urine ontstaan doordat het lichaam probeert het teveel aan glucose in het bloed via de nieren samen met vocht uit te scheiden. Dit gaat met veel vochtverlies gepaard, wat tot dorst leidt.

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten suikerziekte (diabetes). De meest voorkomende soort is diabetes type 2. Andere vormen van diabetes zijn diabetes type 1, zwangerschapsdiabetes, MODY, LADA en MIDD (zie overige soorten diabetes).

Waar komt de benaming suikerziekte vandaan?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Deze term is in het verleden ontstaan. Men wist niet precies wat patiŽnten met diabetes mankeerden, maar ze wisten wel dat de urine vaak zoet was. Daarom werd de term suikerziekte bedacht voor de ziekte.

Waar komt de term diabetes mellitus vandaan?

De naam diabetes mellitus (Grieks diabŤtŤs = sifon, van dia = door[heen], bainoo = gaan en Latijn mellitus = honingzoet), letterlijk "zoete doorstroom" of zoete urine, is ontstaan door de zoete smaak van de urine van deze patiŽnten. Vůůr de chemische analyse van urine mogelijk werd, was een arts aangewezen op de eigen zintuigen. Het proeven van de urine was een gangbare manier van onderzoeken. Een andere wijze was de urine in een schoteltje buiten te zetten en te kijken of er wespen en andere insecten op afkwamen Bron: Wikipedia. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Wat is diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)