Diabetes en zwangerschap

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Zwangerschap en diabetes

Zwangerschap en diabetes

Vrouwen met diabetes kunnen net zulke gezonde kinderen krijgen als vrouwen zonder diabetes. De diabetes kan echter wel invloed hebben op het verloop van de zwangerschap en op het ongeboren kind. Daarom dit hoofdstuk, waarin een en ander uitgelegd wordt. Zwangerschap bij een diabetische vrouw, moet niet verward worden met zwangerschapsdiabetes: dat is een vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap optreedt bij vrouwen die geen 'gewone' diabetes hebben (zie het hoofdstuk zwangerschapsdiabetes).

Om zwanger te worden en ook tijdens de zwangerschap, is een goede bloedsuikerwaarde het allerbelangrijkste. Dit betekent scherp ingesteld zijn met een gemiddelde bloedglucose onder de 7 over de afgelopen 6 tot 8 weken. De gemiddelde bloedglucose wordt HbA1c genoemd. Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap is een goede bloedglucose zeer belangrijk. In die periode worden de organen van het kind gevormd. Een te hoge bloedglucose voor en tijdens de zwangerschap kan leiden tot een te langzame of te snelle groei van het kind, afwijkingen en een miskraam. Daarom is het verstandig de zwangerschap goed te plannen, eventueel samen met uw internist om de behandeling goed in te stellen.

Een scherpe instelling wordt bereikt door veel aan zelfcontrole te doen. Onder invloed van hormonen verandert het lichaam tijdens de zwangerschap voortdurend. Daardoor gaat ook de bloedglucose wisselen en kunt u meer last krijgen van hypo's. Ook de symptomen die aan een hypo voorafgaan zullen veranderen. In het begin van de zwangerschap is minder insuline nodig, maar na de eerste periode van 3 maanden zal er langzaam aan weer meer behoefte aan insuline ontstaan. Dit komt door de gewichtstoename, maar ook doordat de zwangerschapshormonen de werking van insuline tegengaan. Naast regelmatige zelfcontrole, is het ook belangrijk om te letten op een goede bloeddruk, gezond te eten, extra foliumzuur te slikken en vooral niet te roken.

De bevalling

Vrouwen met diabetes moeten altijd in het ziekenhuis bevallen. Via een infuus kan de arts dan tijdens de bevalling de bloedsuikerspiegel in de gaten houden en complicaties snel opvangen. Direct na de bevalling zal de arts het kind onderzoeken en de bloedglucose meten. Het kind heeft namelijk een grote kans op hypo's! Na de bevalling zal de behoefte aan insuline snel afnemen tot het oude, normale niveau. Scherp ingesteld blijven is nog wel noodzakelijk, met name als u nog borstvoeding geeft.

Erfelijkheid van diabetes

Diabetes op zich is niet erfelijk, maar de aanleg ervoor wel. Als ťťn van beide ouders diabetes type 2 heeft, is de kans dat uw kind er aanleg voor heeft 10 tot 20%. Als beide ouders diabetes type 2 hebben loopt die kans op tot 40%. Bij diabetes type 1 zijn deze cijfers 1 tot 4 en 20 tot 40%. Lees hier meer over erfelijkheid van diabetes. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Zwangerschap en diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)