Diabetes type 2

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Diabetes type 2

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij het lichaam te weinig insuline aanmaakt. De insuline die wel wordt aangemaakt, werkt niet goed.

Tijdens het eten krijgt het lichaam allerlei voedingsstoffen binnen. Een aantal daarvan wordt in het bloed opgenomen in de vorm van glucose en zo door het lichaam getransporteerd. Om cellen in het lichaam de glucose te laten opnemen en om te zetten in energie, is insuline nodig.

Als het lichaam niet genoeg insuline aanmaakt of als de insuline niet goed werkt in het lichaam, wordt er te weinig glucose (suiker) uit het bloed gehaald. Ook maakt de lever vaak teveel glucose aan, die niet goed door het lichaam kan worden opgenomen. Hierdoor blijft er teveel suiker in het bloed zitten en kan het lichaam niet goed functioneren.

Vroeger kregen vooral oudere mensen diabetes type 2. Daarom werd diabetes type 2 ook wel ouderdomsdiabetes of ouderdomssuiker genoemd. Deze term is echter achterhaald ondertussen, doordat diabetes type 2 tegenwoordig steeds vaker ook bij jonge mensen voorkomt en zelfs bij kinderen.

Leven met diabetes type 2

Diabetes type 2 is een srerieus probleem voor het hele lichaam. De ziekte kent veel complicaties, zoals problemen aan ogen en voeten, nieraandoeningen en seksuele problemen zoals erectiestoornissen. Doordat de kans op hart- en vaatziekten bij diabetespatiŽnten 2 tot 4 keer hoger ligt, leeft iemand met diabetes gemiddeld 10 jaar korter.

Een gezonde leefstijl en een goede behandeling verminderen de kans op complicaties aanzienlijk. En door goed naar uw lichaam te luisteren kunt u goed met diabetes type 2 leven. Uw lichaam vertelt u precies of u goed op uzelf let. Heeft u last van overgewicht? Dan merkt u dat u sneller kortademig of moe bent. Als u rookt, neemt uw conditie af, oogt uw huid minder fris en smaakt het eten minder. Uw lichaam is daar erg duidelijk in!

Maar het lichaam geeft ook positieve signalen. Na een frisse wandeling in de buitenlucht zult u zich merkbaar beter voelen dan wanneer u de hele dag binnen hebt gezeten. Ook een stukje fietsen, al is het maar een half uur, zal u goed doen. Gezond eten en regelmatig bewegen helpen uw lichaam beter te functioneren waardoor u zich lekker voelt.

>> Lees verder over de behandeling van diabetes type 2 -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Diabetes type 2
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)