Diabetes type 1

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Diabetes type 1

Wat is diabetes type 1

Insuline wordt in het lichaam aangemaakt door groepjes cellen in de alvleesklier. Dit worden de eilandjes van Langerhans genoemd. Bij mensen met diabetes type 1 zijn deze cellen door het eigen afweersysteem vernietigd. De alvleesklier maakt daardoor geen insuline meer aan.

Insuline is nodig om glucose (suiker) uit het bloed te halen en naar de lichaamscellen te brengen. De glucose wordt vervolgens omgezet in energie ('verbrand'). Insuline is dus onmisbaar voor een mens. Daarom moeten patiŽnten met diabetes type 1 iedere dag zelf insuline inspuiten. Anders blijft het glucosegehalte in het bloed veel te hoog.

Diabetes type 1 ontstaat meestal bij mensen onder de dertig jaar en kan in korte tijd ontstaan. Daarom wordt deze vorm van diabetes ook wel jeugddiabetes genoemd.

Behandeling van diabetes type 1

De behandeling van diabetes type 1 bestaat primair uit het spuiten van insuline. Bij diabetes type 1 wordt er geen insuline meer aangemaakt door het lichaam. Daardoor stijgt het bloedglucosegehalte. Door het injecteren van insuline wordt het bloedglucosegehalte teruggebracht naar een waarde in het goede gebied van 4 tot 8 millimol per liter (mmol/l).

Het injecteren gebeurt meestal met een insulinepen. Dit is een pen met een heel klein naaldje en een vulling met insuline. Voor sommige mensen is dit echter niet de geschikte behandeling. Het lukt soms niet om de waarde van de bloedsuikerspiegel tussen de 4 en 8 mmol/l te krijgen. Een insulinepomp kan dan uitkomst bieden. Via dit apparaat wordt telkens een klein beetje insuline afgegeven aan het lichaam. De hoeveelheid insuline die door het apparaatje wordt afgegeven kan, net als bij de insulinepen, aangepast worden.

De precieze hoeveelheid insuline die je nodig hebt, hangt af van de hoogte van het bloedsuiker op het moment van spuiten en de planning die je daarna hebt. Eten, sporten of juist slapen vragen om een eigen specifieke hoeveelheid insuline. Ook zijn er verschillende soorten insulines, die beter geschikt zijn op verschillende momenten. Sommige insulines werken kort en snel, anderen juist langer en langzamer. In overleg met de arts wordt gekeken wat voor u per situatie de beste behandeling is. U wordt dan 'ingesteld' op de juiste hoeveelheden en soort insuline.

Als je ingesteld bent, rolt daar een behandelschema uit. Dit behandelschema bestaat uit het aantal injecties per dag, de soort insuline en de hoeveelheid insuline. Dit schema kan vervolgens regelmatig aangepast worden, om de bloedsuikerwaarden tussen de 4 en 8 mmol/l te houden. Als de bloedsuikerwaarden binnen deze bandbreedte blijft, is de kans op complicaties zo klein mogelijk. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Diabetes type 1
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)