Overige soorten diabetes

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Andere soorten diabetes

Minder vaak voorkomende soorten diabetes

Naast diabetes type 1, diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes, zijn er ook nog verschillende andere vormen van diabetes. Deze komen gelukkig minder vaak voor.

MODY

Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY) is een zeldzame vorm van diabetes die lijkt op diabetes type 1. MODY wordt dan ook vaak niet herkend en deze patiŽnten worden vaak meteen met insuline behandeld. Dit is op zich niet schadelijk, maar het kan wel vervelend zijn voor de patiŽnt. Want in werkelijkheid kunnen MODY patiŽnten vaak nog vrij lang met tabletten behandeld worden.

MODY is erfelijker dan diabetes type 1 en diabetes type 2.

LADA

Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA) is een langzame vorm van diabetes type 1. PatiŽnten met LADA worden echter vaak gediagnosiceerd met diabetes type 2, omdat het bij LADA niet meteen nodig is om insuline te spuiten.

Vooral bij jonge, slanke mensen die volgens de arts diabetes type 2 hebben, blijken de langzame vorm van diabetes type 1 te hebben: LADA. Dit heeft invloed op de behandeling. Bij diabetes type 2 wordt begonnen met een behandeling met tabletten. Het is bij LADA echter vaak beter om meteen met insuline te beginnen. Daardoor blijven er langer eigen insulinecellen behouden in het lichaam.

Naar schatting 15% van de patiŽnten met de diagnose diabetes type 2, blijkt eigenlijk de langzame vorm van diabetes type 1 te hebben. Omdat diabetes type 1 een auto-immuunziekte is, is dat in het bloed te herkennen. Het lichaam maakt immers antilichamen aan tegen de eigen insulinecellen. Deze antilichamen worden via het bloed door het lichaam vervoerd.

MIDD

Maternally Inherited Diabetes and Deafness (MIDD) is diabetes mellitus met doofheid, overervend van moeder naar kind. De bijbehorende doofheid uit zich in het algemeen als slechthorendheid Ė het minder goed kunnen horen van hoge tonen. De slechterhorendheid is er vaak al 10 tot 15 jaar vůůr het ontstaan van de diabetes.

MODY, LADA en MIDD zijn zeldzamere vormen van diabetes. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Andere soorten diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)