Suikerziekte (diabetes)

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Oorzaken van diabetes

Oorzaken / risicofactoren diabetes

Iedereen kan diabetes krijgen, maar de een loopt meer risico dan de ander. De oorzaak is niet altijd direct aan te wijzen, maar er zijn vaak wel duidelijke risicofactoren. Met name voor zwangerschapsdiabetes en voor diabetes type 2. Voor diabetes type 1 zijn geen duidelijke risicofactoren aan te wijzen. Het is dan ook moeilijk te zeggen wie meer kans heeft op diabetes type 1.

Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes

Uiteraard kunnen alleen vrouwen zwangerschapsdiabetes krijgen. De risicofactoren hiervoor zijn:

 • leeftijd boven de 25 jaar
 • overgewicht voorafgaand aan de zwangerschap
 • verstoorde vetstofwisseling of glucosehuishouding
 • eerstegraads familieleden met diabetes (vader, moeder, broer, zus)

Risicofactoren voor diabetes type 2

Diabetes type 2 heeft een aantal duidelijke risicofactoren. Mensen met de volgende kenmerken hebben een grotere kans op diabetes type 2:

 • overgewicht, met name rond de buikstreek
 • een verstoorde vetstofvetwisseling
 • eerder zwangerschapsdiabetes gehad
 • een moeder die zwangerschapsdiabetes heeft gehad
 • roken
 • familieleden met diabetes (erfelijkheid!)
 • hoge bloeddruk

Daarnaast zijn er ook bepaalde bevolkingsgroepen die een grotere kans op diabetes type 2 hebben. Dit zijn mensen van Surinaamse-Hindoestaanse afkomst, Marokkaanse afkomst en Turkse afkomst.

Veel mensen met diabetes type 2 hebben voorafgaand aan het ontstaan van de diabetes, last gehad van verschillende van bovenstaande risicofactoren. Bijvoorbeeld een taille-omvang van meer dan 80 cm. (vrouwen) of meer dan 94 cm. (mannen), daarnaast roken, abnormale gehaltes bloedvetten of een verhoogde bloedsuikerspiegel (maar nog net geen diabetes).

De verschillende risicofactoren versterken elkaar. Heb je 2 risicofactoren, dan is je kans op diabetes type 2 niet 2 keer zo hoog maar misschien wel 3 keer zo hoog. Dus hoe meer risicofactoren, hoe vele malen groter je kans op diabetes type 2.

Naast bovengenoemde risicofactoren, zijn er ook nog een aantal minder vaak voorkomende risicofactoren voor diabetes type 2.

Bepaalde antipsychotica Ė geneesmiddelen voor psychiatrische aandoeningen Ė verhogen de kans op diabetes type 2. Gebruik van deze antipsychotica kan leiden tot een snelle gewichtstoename en daarmee tot een verstoorde glucosehuishouding, insuline-ongevoeligheid en abnormale bloedvetten. Dit kan vervolgens tot diabetes leiden. Het wordt geadviseerd om tijdens het slikken van deze medicijnen, regelmatig het nuchtere bloedglucose te controleren alsmede de bloedvetten. Ook kan er gekozen worden voor een ander antipsychoticum, dat minder last heeft van gewichtstoename als bijwerking.

Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een syndroom dat bij vrouwen voorkomt en dat de kans op diabetes type 2 ook verhoogt. Vooral in combinatie met een al op vroege leeftijd verstoorde suikerstofwisseling, kan dit tussen het 40e en 50e levensjaar tot diabetes type 2 leiden. Voor vrouwen met PCOS is het dan ook aan te raden om het gewicht in de gaten te houden en de bloedglucosewaarde regelmatig te laten controleren.

Ijzerstapeling (hemochromatose) is een aandoening, waarbij het lichaam abnormale hoeveelheden ijzer opslaat. Dit verhoogt ook de kans op diabetes type 2. Ook als er geen sprake is van ijzerstapeling als aandoening, maar als er wel veel ijzer in het lichaam wordt opgeslagen, kan dit een voorspeller zijn van diabetes. De overdaad aan ijzer kan weefsels beschadigen en leiden tot ongevoeligheid voor insuline. Als iemand al een groter risico loopt op diabetes, kan het verstandig zijn om ook op hemochromatose te testen.

Mensen met coeliakie - het niet kunnen verdragen van gluten Ė hebben een grotere kans op diabetes. Daarom is het verstandig voor mensen met coeliakie zich ook op diabetes te laten testen en andere risicofactoren op diabetes weg te nemen. Daarnaast is het ook omgekeerd zo, dat diabetespatiŽnten een grotere kans op coeliakie hebben. Het is dus ook verstandig om als je diabetes hebt, je ook op coeliakie te laten testen. Zie de website Maagdarmlever.nl voor meer informatie over coeliakie. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Oorzaken van diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)