Onzin over diabetes

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Onzin over diabetes

Misverstanden over diabetes

Diabetes is iets voor oude mensen

Steeds meer jongeren krijgen diabetes type 2. Met name in de Verenigde Staten zijn er zelfs al kleuters met diabetes type 2! Dit hangt samen met een ongezonder wordende leefstijl en overgewicht. Ook diabetes type 1 komt op steeds jongere leeftijd voor. Hoe dit komt is nog niet bekend.

Diabetes is besmettelijk

Diabetes is absoluut niet besmettelijk. Het is geen infectieziekte die met bacteriŽn of virussen te maken heeft. Ook via borstvoeding kan diabetes niet worden overgedragen. Diabetes is een technisch probleem in het lichaam, dat door oorzaken binnen het eigen lichaam ontstaat.

Diabetes kan genezen worden

Helaas, diabetes is niet te genezen. Mensen met diabetes type 1 kunnen wel een alvleeskliertransplantatie krijgen. Dat is echter een zware, risicovolle ingreep. PatiŽnten moeten na een alvleeskliertransplantatie levenslang anti-afstotingsmedicijnen slikken. Deze transplantatie wordt alleen uitgevoerd als er door complicaties levensgevaar ontstaat Ė bijvoorbeeld uitval van de nieren.

Een andere optie voor patiŽnten met diabetes type 1 is transplantie van de eilandjes van Langerhans. Deze insulineproducerende cellen in de alvleesklier functioneren bij diabetes niet of onvoldoende. De resultaten van deze operatie zijn echter nog wisselend.

PatiŽnten met diabetes type 2 hebben geen baat bij transplantatie, omdat het hele lichaam ongevoeliger is geworden voor insuline. Diabetes type 2 is dus helemaal niet te genezen, maar kan vaak wel goed onder controle gehouden worden met de juiste behandeling en gezond leven. De bloedsuikerwaarden kunnen echter wel snel stijgen als er even ongezond geleefd wordt of als de medicijnen (tabletten) niet op tijd worden ingenomen.

Veel snoepen verhoogt de kans op diabetes

Van veel suiker eten krijg je geen diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam iets mis. De alvleesklier produceert onvoldoende of zelfs helemaal geen insuline meer. De precieze reden hiervan is nog onduidelijk, maar suiker vormt geen direct risico.

Veel snoepen is echter niet aan te raden. Suikerrijke producten bevatten namelijk veel calorieŽn en vetten. Daarvan word je dik en dat kan wel leiden tot diabetes. Fors overgewicht is een risicofactor voor diabetes. Andere risicofactoren zijn diabetes in de familie (erfelijkheid) en zwangerschapsdiabetes.

Je kunt 'een beetje diabetes' hebben

Je hebt diabetes of je hebt het niet. Er zit niks tussenin, net zoals je niet 'een beetje zwanger' kunt zijn. Maar omdat ieder mens anders is, kan ook de behandeling per patiŽnt anders zijn. De behandeling hangt af van de mate waarin het lichaam nog zelf insuline produceert en verwerkt.

Als je diabetes hebt, mag je geen suiker meer eten

Het is onzin dat iemand met diabetes helemaal geen suiker of producten waar suiker in zit, meer zou mogen eten. Ook uit andere voedingsmiddelen haalt het lichaam suikers (glucose). Het is wel aan te raden om suiker met mate binnen te krijgen. Suikervrije producten kopen hoeft niet, maar een beetje opletten met de suiker in de thee mag wel. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Onzin over diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)