Geschiedenis van diabetes

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Geschiedenis van diabetes

Diabetes door de eeuwen heen

Diabetes bestaat al duizenden jaren. Tot begin 20e eeuw was er weinig tot niets aan te doen. Volwassenen, maar ook kinderen, konden binnen enkele dagen tot maanden doodgaan. Pas in 1921 werd de eerste succesvolle behandeling bedacht!

1500 voor Christus

Diabetes wordt in Egyptische, Indische en Griekse geschriften als geheimzinnige ziekte beschreven, die het lichaam van patiŽnten verteert. Het valt op dat bijen en mieren op de zoete urine van de zieken afkomen. Honing, wijn en kruidendrankjes worden geprobeerd als genezing, maar niets helpt.

250 tot 150 voor Christus

De naam diabetes wordt bedacht door de Griekse arts Apollonius van Memphis. Diabetes betekent letterlijk doorstroming. PatiŽnten lijken namelijk meer vocht te verliezen dan dat ze kunnen drinken. Vanwege de zoete urine wordt aan de term diabetes later het Latijnse woord mellitus aan toegevoegd: honingzoet. Diabetes mellitus betekent dus honingzoete doorstroming.

1000 Ė 1800 na Christus

Overal in de wereld leren artsen diabetes als ziektebeeld kennen. En er worden allerlei behandelingen bedacht. Ze werken echter geen van allen. In Griekenland proberen ze paardrijden, in Europa probeert men opium en aderlatingen. Ook wordt zoveel mogelijk eten als behandeling geprobeerd om zo het gewichtsverlies en vochtverlies tegen te gaan.

Ca. 1800 na Christus

Geleerden ontdekken dat diabetespatiŽnten niet alleen suiker in hun urine hebben, maar ook in hun bloed. Daarnaast ontdekken ze dat diabetes te maken heeft met de glucosehuishouding. Ook wordt ontdekt dat het eten van koolhydraten invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

1869

In dit jaar ontdekt de Duitser Paul Langerhans in de alvleesklier de cellen die insuline aanmaken. Ze liggen in groepjes bij elkaar en lijken daardoor wel eilandjes te zijn. Zo ontstaat de benaming eilandjes van Langerhans.

Ca. 1890

Joseph von Mehring en Oskar Minkowski ontdekken dat het lichaam zonder insuline geen suikers kunnen aanmaken en dat dan diabetes ontstaat. Dit merken ze doordat honden waarvan de alvleesklier is weggehaald, diabetes krijgen.

1921

Frederick Banting en Charles Best krijgen het voor elkaar om insuline uit de alvleesklier van honden en kalveren te gebruiken bij mensen. De eerste patiŽnt die deze insuline krijgt toegediend is 14 jaar oud en zal nog 13 jaar langer leven in redelijke gezondheid.

1950-1980

Met behulp van DNA-technieken wordt in deze periode synthetische insuline ontwikkeld. Daardoor zijn er geen dieren meer nodig om de insuline te verkrijgen.

1980 tot heden

DiabetespatiŽnten kunnen tegenwoordig zelf hun bloedsuikerwaarden (bloedglucosespiegel) in de gaten houden. Dit geeft meer controle en flexibiliteit. De methoden om insuline in te spuiten worden verbeterd en er worden nieuwe insulinesoorten ontwikkeld.

Uiteraard blijven onderzoekers bezig om uit te vinden hoe diabetes beter behandeld kan worden en of diabetes toch niet te genezen is. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Geschiedenis van diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)