Suikerziekte (diabetes)

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Kinderen met diabetes

Kinderen en diabetes

Help, mijn kind heeft diabetes! Als uw kind diabetes blijkt te hebben, kan het lijken alsof de wereld instort. Diabetes is een lastige aandoening en gaat nooit meer over. Echter, het zal al snel blijken dat kinderen met diabetes heel normaal kunnen leven. En dat kinderen met diabetes ook gewoon kind zijn. Als u samen met uw kind ontdekt heeft, hoe het het het beste met zijn diabetes kan omgaan, zal blijken dat kinderen met diabetes ook gewoon kind zijn.

De meeste kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Maar diabetes type 2 komt tegenwoordig ook steeds meer voor bij kinderen. De oorzaak hiervan is niet bekend, maar heeft waarschijnlijk te maken met overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging.

Insuline spuiten

De meeste kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Dit betekent dat zij injecties met insuline toegediend krijgen. In het begin is dat best eng en daarom is het verstandig om eerst te oefenen op bijvoorbeeld een sinaasappel of op een knuffel. Het is het beste als uw kind het spuiten zo snel mogelijk zelf onder de knie krijgt. Een kinderdiabetesverpleegkundige kan u en uw kind leren hoe dit spuiten precies gaat.

Als het spuiten teveel pijn doet of als uw kind er gewoonweg te bang voor is, dan kan een tijdelijke onderhuidse verblijfscatheter een oplossing zijn. De insuline wordt dan via de catheter ingespoten. Een andere oplossing is een insulinepompje. Dit pompje geeft de hele dag kleine hoeveelheden insuline af.

Schommelende bloedsuikerwaarden

De behandeling van diabetes is erop gericht, om de bloedglucosewaarde tussen de 4 en de 10 mmol/l te krijgen. Bij kinderen is dat vaak moeilijk, omdat zij altijd al een schommelende bloedsuikerwaarde hebben. Ze verbruiken veel energie doordat ze groeien, maar ook spanningen, sporten, spelen of juist niet sporten en spelen zijn hierop van invloed. Daarom is het belangrijk om de bloedglucosewaarde goed te meten. Het is verstandig om een dagboekje bij te houden met de bloedglucosewaarden en wat de inspanningen (of juist niet) die dag waren. Zo leer je beter hoe je kind op verschillende situaties reageert.

Hypo's

Veel ouders zijn bang voor hypo's van hun kind, vooral voor hypo's 's nachts. Nachtelijke hypo's kunnen ontstaan na zware inspanning tijdens de middag of de avond. Daarom is het verstandig om 's avonds voor het slapengaan het bloedglucose nog een keer te meten. Als de bloedglucosewaarde onder de 8 mmol/l zit is het verstandig om het kind iets extra's te eten te geven. 's Nachts nog een keer meten is ook mogelijk. In geval van een hypo, geef uw kind dan glucose in de vorm van druivensuiker, limonade of honing.

Spelen

Sport en spel hebben invloed op de bloedglucose. De insuline wordt beter opgenomen en het verlaagt de bloedglucose door de verbranding in de spieren (die meer energie verbruiken). Daarom kunt u het beste voor tijdens het sporten een tussendoortje meegeven. Na het sporten moet uw kind extra gecontroleerd worden, want het effect van inspanning kan nog uren doorwerken.

Loslaten

Een kind loslaten op school is al moeilijk, maar zeker als uw kind diabetes heeft. Toch moet uw kind op een gegeven naar school en zal het naar vriendjes en vriendinnetjes toe willen. U moet uw kind en de begeleiders daarom goed voorbereiden, door ze informatie te geven over diabetes. Geef aan dat uw kind op eigen moet eten en zorg voor een rustige plek om bloed te prikken en insuline te spuiten.

Een kind met diabetes is een hele opgave en af en toe zult u zeker steun kunnen gebruiken. De kinderarts, de diŽtist en de diabetesverpleegkundige zullen u helpen waar ze kunnen. Maar ieder kind verschilt en u zult er zelf ook op moeten letten dat het goed gaat met kind. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte Ľ Kinderen met diabetes
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)