Diabetes type 2

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte » Diabetes type 2 » Behandeling van diabetes type 2

Behandeling van diabetes type 2

Gezond leven

De behandeling van diabetes type 2 begint met gezond leven: gezond eten, regelmatig bewegen en niet roken zijn het belangrijkste.

Let op wat u eet en wanneer u eet. Vermijd calorierijk voedsel en eet wat meer groente en fruit. Klinkt dat saai? Dat hoeft helemaal niet, wat gezond eten kan ook erg lekker zijn. Een diėtist kan u indien nodig helpen nieuwe manieren van eten te ontdekken, maar ook op internet zijn veel lekkere recepten te vinden die heel gezond zijn. Het is ook belangrijk om regelmatig te eten. Probeer iedere dag zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip te ontbijten, lunchen en dineren.

Bewegen is goed! En daarvoor hoef je helemaal niet per se naar de sportschool. Probeer dagelijks 30 minuten wat extra te bewegen door te tuinieren, te stofzuigen of door de boodschappen lopend te doen. Een stevige wandeling of een lekker stuk fietsen is natuurlijk nog beter, omdat ook uw conditie dan verbetert.

Niet-roken hoort ook bij het gezonde leven om zo min mogelijk last te hebben van diabetes . Stoppen met roken zorgt voor een betere conditie, gezondere hart- en bloedvaten en longen en bovendien ruik je een stuk frisser. Ook het eten smaakt lekkerder als je niet rookt.

Behandeling met medicijnen

Ondanks een gezonde leefstijl kan de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog blijven. In dat geval zal uw huisarts u medicijnen voorschrijven die ervoor zorgen dat het glucose in uw bloed wordt verlaagd.

Deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben, vooral toename van gewicht. En dat is weer slecht voor uw diabetes. Een andere veelvoorkomende bijwerking is een hypo. Een hypo is een snelle daling van glucose in het bloed, die kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid of sufheid. In ernstige gevallen kan de bloedsuikerspiegel zo ver dalen dat u het risico loopt bewusteloos of zelfs in coma te raken. Als u bijwerkingen heeft zoals hypo's, is het raadzaam om met uw huisarts te overleggen hierover. Veel diabetes patiėnten denken ten onrechte dat hypo's bij diabetes horen. Het zijn echter meestal bijwerkingen van de medicijnen die u slikt! De nieuwste generatie geneesmiddelen heeft minder bijwerkingen.

In bijna alle gevallen wordt begonnen met het geneesmiddel metformine. Dit geneesmiddel remt vooral de glucoseproductie in de lever en maakt de lichaamscellen gevoeliger voor insuline. Metformine wordt al heel lang voorgeschreven en heeft bewezen een goede behandeling voor diabetes type 2 te zijn. Metformine heeft wel vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid en darmklachten, maar deze zijn meestal van voorbijgaande aard.

Diabetes type 2 is een voortschrijdende ziekte, dat wil zeggen dat de ziekte steeds erger wordt. De behandeling wordt daarom na verloop van tijd uitgebreid. Na een aantal jaar behandeling met metformine, gaat de bloedsuikerspiegel dan ook weer stijgen. Ook als u uw medicijnen goed inneemt. Uw arts zal u dan meestal ook meer geneesmiddelen gaan voorschrijven. Daarvoor heeft de arts verschillende mogelijkheden:

SU's: Sulfonylureumderivaten

SU's bevorderen de afgifte van insuline door de alvleesklier, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Daarnaast bevorderen ze de werking van insuline in de lever en het lichaamsweefsel (spieren en vet). Voorbeelden hiervan tolbutamide en glimeperide.

De belangrijkste bijwerkingen van deze geneesmiddelen zijn hypo's en toename van gewicht.\

TZD's: Thiazolidinedionen

TZD's, zoals rosiglitazon en pioglitazon, verhogen de gevoeligheid voor insuline in de lever, de spieren en het vetweefsel. Daardoor wordt de opname van glucose in het weefsel bevorderd en de glucosevorming in de lever verminderd.

Het gebruik van TZD's kan onder andere leiden tot gewichtstoename. Ook het vasthouden van vocht komt regelmatig voor.

DPP-4 remmers: dipeptylpeptidase-4

DPP-4 remmers zijn een nieuwe groep medicijnen die sinds kort in Nederland is geļntroduceerd. Het eerste geneesmiddel in deze groep is sitagliptine. DPP-4 remmers versterken het eigen vermogen van het lichaam om een verhoogd bloedsuikergehalte (bloedglucose) te verlagen. De werking van DPP-4 remmers is afhankelijk van uw bloedsuikerspiegel. Ze werken daardoor alleen als het lichaam het nodig heeft.

Door het werkingsmechanisme is de kans op bijwerkingen als hypo's en gewichtstoename bij deze nieuwe groep medicijnen laag. Bijwerkingen die vaker voorkomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, lage bloedglucosewaarde en verstopping.

Insuline

Als diabetes type 2 in een vergevorderd stadium is aanbeland, helpen tabletten niet meer om het bloedsuikergehalte (bloedglucose) op het juiste niveau te brengen. Het kan dan nodig zijn om over te stappen op insuline. Insuline wordt via een injectie 1 tot 4 maal daags toegediend. -->

U bevindt zich hier: Diabetes | Suikerziekte » Diabetes type 2 » Behandeling van diabetes type 2
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Vragenoverdiabetes.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)